[layerslider id=”1″]

Gebouw Van Limmikhof

Gebouw

In 1895 ging de Van Limmikstichting open. In een nieuw gebouw geschonken door de diaken Nicolaas Jacobus van Limmik (jr.). ‘Mooie practische woningen, eene ruime conversatiezaal, eene goede woning voor den Suppoost en zijne vrouw, en de deftige Bestuurskamer, zij geven geheel het karakter van den Stichter aan, die, Diaken in zijn hart, immer arbeidde voor het belang der armen.’

 

Er woonden echtparen en bejaarde mannen of weduwnaars, niet jonger dan 55 jaar. ‘Geplaatst zijnde, genieten zij behalve vrij wonen, de gehuwden eene maandelijkse toelage groot fl. 20,00, en de mannen voeding en verpleging. Dat eene plaats op deze Stichting door velen begeerd wordt, kan licht worden nagegaan, er zijn dan ook immer candidaten te over.’

 

Echtparen hadden een eigen zitkamer, keuken en slaapkamer; de mannen sliepen op een slaapzaal en hadden een gemeenschappelijke gezelschapskamer en eetzaal. Na enkele jaren kwam er een bibliotheek. Soms waren er ‘s avonds voorstellingen met lichtbeelden. Af en toe was er een uitstapje: een dagje met de elektrische tram naar Zandvoort of een boottocht langs de Vecht.

In 1970 verhuisden de laatste bewoners naar het bejaardenhuis Osdorperhof. De Van Limmikstichting werd kantoorruimte voor directie en de administratie van verpleeghuis Amstelhof. Vanaf 2009 delen twee gebruikers het pand: Stichting Cordaan met het zalencentrum, galerie Amsterdam Outsider Art, een cadeauwinkel en artotheek en de kantoren van de Protestantse Kerk Amsterdam, onderdeel van de Protestantse Diaconie Amsterdam en eigenaar van historische panden rond de tuin Amstelhoven.

Tuin

Alle historische gebouwen die samen Amstelhoven vormen liggen rond een grote binnentuin: de Hof. In 1681 was deze tuin een ‘net geregelde boomgaard’ bij de Amstelhof. In dat huis gaf de Diaconie onderdak aan oude vrouwen, besjes, die te arm waren om in eigen onderhoud te voorzien. Later woonden er ook oudere echtparen. In de tweede helft van de 20e eeuw werd Amstelhof een verpleeghuis en werd de zorg van de Diaconie overgenomen door de stichting Cordaan.

 

De boomgaard leverde indertijd fruit voor de bewoners. Amstelhof huisvest nu museum de Hermitage Amsterdam. Later werd de boomgaard de siertuin, met zichtassen ontworpen vanuit het Corvershof: ‘… een waarlijk schoonen en lommerrijken tuin … waar ge de oudjes … in den tuin van het besjeshuis knusjes bij elkaar zult zien zitten.’ In 1979 is de tuin heringericht door tuinarchitecten Mien Ruys en Hans Veldhoen. In 2009 vóór de opening van de Hermitage is de tuin opnieuw ingericht door Bureau Mien Ruys. De tuin is openbaar en dagelijks vrij toegankelijk van 08.30 tot 18.30 uur.

 

Aan de tuin Amstelhoven liggen vijf historische gebouwen:

  • museum de Hermitage, het vroegere verpleeghuis Amstelhof uit 1683, waar 325 jaar ouderenzorg is verleend tot medio 2007. Toen is het pand verbouwd tot museum.
  • * het Corvershof, daterend van 1723 met een prachtige binnenplaats, Regentenkamer, in de originele stijl verbouwd en gelagkamer.
  • * de Amstelrank, gebouwd in 1789
  • * de Hodshonhof, uit 1876.
  • * de Van Limmikhof uit 1895.

Al deze panden zijn gebouwd met geld van weldoeners om ouderen en behoeftigen van woonruimte en zorg te voorzien.

Impressie van het gebouw en de tuin